Firma fair focus
Image default
Vervoer en transport

Hoe werkt DCC op modelspoorbaan?

Als je treinen wilt besturen en je lay-out wilt verlichten, is DCC de juiste keuze. Dit systeem maakt gebruik van digitale technologie om te communiceren met de decoders in je trein. Hiermee kunt je je trein programmeren om specifieke taken uit te voeren en met een specifieke snelheid te werken. DCC heeft ook een verscheidenheid aan andere functies, zoals het inschakelen van licht en geluid. Om te leren hoe DCC werkt, lees verder!

Het eerste voordeel van DCC is de eenvoud. Je kan het op elke lay-out gebruiken, zelfs als het niet volledig functioneel is. Het systeem kan meerdere locomotieven tegelijk laten draaien en kan werken met batterijen of tweerails stroom. Het kan ook meerdere niet-DCC-locomotieven tegelijk laten rijden, wat betekent dat je ze naast DCC-locomotieven kunt laten rijden. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle systemen in staat zijn om meer dan één locomotief tegelijk te laten rijden, dus zorg ervoor dat je dit controleert voordat je een modelspoor koopt.

Hoewel DCC vrij eenvoudig te installeren is, is het niet altijd gemakkelijk te gebruiken. Het systeem vereist enige computerkennis en een goede hoeveelheid trial-and-error. Sommige modellen zijn mogelijk niet compatibel met DCC en moeten mogelijk worden geconverteerd om het te gebruiken. Maar zodra ze zijn omgebouwd, werkt DCC perfect op je modelspoorbaan. Het kan achteraf worden ingebouwd in vrijwel elke lay-out. En als je al een lay-out met DCC gebruikt, kunt je deze gewoon converteren naar DCC.

Bij het gebruik van DCC moet je er rekening mee houden dat de rails altijd 100% worden gevoed, maar de decoder bepaalt de hoeveelheid stroom die moet worden gedelegeerd. Er zijn drie componenten waaruit een DCC-controller bestaat: een gashendel, een commandostation en een decoder. Dit zijn de hersenen van je modeltrein en ze zijn cruciaal voor de werking ervan. Deze informatie wordt via de decoder van de Throttle naar het Command Station gestuurd.

DCC-systemen zijn eenvoudig achteraf in te bouwen op elke modelspoorbaan. DCC-decoders kunnen een trein binnen of buiten laten rijden. Naast rijdende treinen kunnen DCC-decoders spooraccessoires, verlichting en zelfs binnenverlichting bedienen. Ze zijn ideaal voor iedereen die zijn lay-outs wil upgraden. Dus als je van plan bent om DCC op je modelspoorbaan te gebruiken, moet je meer te weten komen over DCC.

Om DCC te kunnen gebruiken, moet je een commandocentrale en een elektriciteitscentrale hebben. Het commandostation is het ingangsapparaat voor de decoders op de locomotieven. De centrale zorgt voor de spanning en de stroomsterkte die nodig zijn om de locomotieven te laten draaien. Het is een goed idee om gebruik te maken van een DCC-systeem op de nmrax virtuele conventie in mei 2020.



Bekijk ook onze modeltreinbanen blog