Firma fair focus
Image default
Electronica en Computers

Antwoorden op vragen omtrent datavernietiging

Datavernietiging is belangrijk voor elk bedrijf, overheidsinstantie of onderneming om kwaadwillenden tegen te gaan. Zodat er geen misbruik kan worden gemaakt van de data die zich op de datadragers bevindt. Data laten rondslingeren en niet goed vernietigen of verwijderen kan heel nare consequenties met zich meebrengen. Van reputatieschade, faillisimenten tot en met zelfs oorlogen. Uw harde schijven laten vernietigen kan erg belangrijk zijn voor uw bedrijf om negatieve gevolgen te voorkomen. Lees in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent datavernietiging.

  1. Datadragers laten vernietigen of verwijderen?

Data laten vernietigen kan op een destructieve en non-destructieve wijze. Bij datavernietiging worden de producten fysiek vernietigd. Dit is niet het geval bij dataverwijdering. Bij dataverwijdering wordt de data van de harde schijven of solid state drives afgehaald, in plaats van vernietigd. Hierdoor kan de harde schijf nog steeds worden gebruikt. En kan een ander hier gebruik van maken. Economisch en maatschappelijk verantwoord gezien is het beter om te kiezen voor dataverwijdering. De levensduur van de datadrager wordt hiermee verlengd, wat extra economische en milieu waarde oplevert. Er hoeven minder grondstoffen worden aangeboord om nieuwe datadragers te maken. Echter blijf je bij dataverwijdering een kleine kans houden dat de data alsnog op de datadrager staat. Bij zeer gevoelige informatie is het daardoor beter om de harde schijven en ander data dragende apparaten te laten vernietigen. 

  1. Hoe werkt datavernietiging?

De datadragers wordt door het computer recycling bedrijf veelal kosteloos bij u opgehaald. Dit is afhankelijk van het aantal apparaten dat u wil laten vernietigen. De IT apparaten worden dan vervolgens naar de vernietigingslocatie gebracht. Hier worden de datadragers binnen 24 uur door de shredder gehaald. Dit is een machine die uw apparaten verpulverd in kleine stukjes. Net zoals bij een papiervernietiger. De datavernietiging vindt plaats volgens de wettelijke kaders en internationale standaarden, zoals onder meer de DIN-norm 66399. Na afloop ontvang je een certificaat dat de data echt is vernietigd! Wanneer je het wenst, mag je vaak ook aanwezig zijn bij het proces wanneer je datadragers worden vernietigd. Voor die 100% zekerheid dat er niks mee gebeurd.

  1. Welke apparaten laten vernietigen?

Bedenk altijd welke datagevoelige apparaten je allemaal in bezit hebt. Standaard zijn natuurlijk de usb-stick, en datadragers zoals een harde schijf of solid state drive. Maar houd er ook rekening mee dat mobiele telefoons, tablets bijvoorbeeld ingebouwde datadragers hebben die u niet zomaar zelf uit het apparaat kan halen. Of printers waar e-mailadressen en andere belangrijke informatie in is opgeslagen in het interne geheugen. In principe kun je alle data gevoelige apparaten laten vernietigen. 

  1. Kosten en tarieven datavernietiging

Deze ondergenoemde prijzen dienen slechts ter indicatie. Sommige bedrijven richten zich meer op grootverbruikers, waar andere bedrijven meer gespecialiseerd zijn in het verwerken van  kleinere ordergroottes. Doorgaans wordt er een starttarief gevraagd om de datadragers te laten vernietigen. Denk hierbij aan een bedrag van ca. €80-120. Verder betaalt u een variabel bedrag per datadrager van ca. €4-7 per product dat u wil laten vernietigen. Waar datavernietiging geld kost, levert dataverwijdering vaak juist een leuk bedrag op, mits de datadragers niet te oud zijn en nog goed naar behoren werken. 

  1. Wat gebeurt er na de datavernietiging

Wanneer de producten vernietigd zijn, wordt er getracht om met deze materialen zo duurzaam als mogelijk om te gaan. Afhankelijk van het soort materiaal, zijn de processen anders waarmee dit gebeurd. De vernietigde producten worden gescheiden per materiaal, zodat er veel metalen kunnen worden hergebruikt. 

Wilt u  graag nog meer informatie? Lees het na of neem contact op.