Firma fair focus
Business / Business Services

Wordt je huis meer waard na een verbouwing?

De meningen zijn verdeeld. Sommige zweren erbij dat elke euro die je in je huis investeert je meerdere malen terug zal betalen bij verkoop. En anderen zeggen juist dat je heel goed in de cijfers moet duiken om een positief rendement te behalen. Maar wat is nu de beste aanpak?

Het gaat weer beter met de Nederlandse economie en dat zie je ook aan de huizensector. Meer huizen worden gekocht en verkocht, en misschien zit je er zelf wel aan te denken om ook te verkopen. Kan een goed bedachte verbouwing de vraagprijs verhogen? En misschien zat je al te denken om bijvoorbeeld een nieuwe badkamer aan te leggen – hoe kun je dat dan zo doen dat je huis meer waard wordt?

Het ligt allemaal aan de soort verbouwing

Er bestaan veel gradaties, maar in principe zijn er 2 soorten verbouwingen met elk hun eigen doel:

  • Het beter laten functioneren van je huis (lekken verhelpen, zonnepanelen, isolerende kunststof kozijnen etc.)

  • Het mooier maken van je huis (nieuwe keuken, badkamer of het aanleggen van een eikenhouten vloer)

Natuurlijk bestaan er ook combinaties. Als je bijvoorbeeld een nieuwe vloer aanlegt waar ook vloerverwarming in zit, dan zul je je huis comfortabeler maken om in te wonen, maar zal het er ook beter uit zien. Als je wilt dat je huis in waarde stijgt, dan kun je beter neigen naar een functie-verbeterende investering. Functie wordt meer gewaardeerd door potentiele kopers en zij zijn dan ook bereid hier extra voor te betalen.

Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Zeker als de oude keuken al prima was, dan kan dit een hoop geld kosten, maar misschien bevalt jouw stijl de nieuwe koper helemaal niet. En laat hij er direct na de koop zelf een eigen keuken inzetten. In dit geval zal je verbouwing dus helemaal niets toevoegen. Je kunt uiteraard wel een nieuwe keuken aanleggen, maar maak deze dan zo neutraal mogelijk. Zodat het niemand zal afstoten van de koop van je huis.

Kostenplaatje + voorbeeld

Goed, nu gaan we aan de slag met de berekening. Je hebt er bijvoorbeeld voor gekozen om een nieuwe dakkapel te installeren in de slaapkamer. Een kunststof dakkapel van 1 bij 2 meter kost misschien €2.500 aan ruwe materialen, maar dat betekent niet dat dat de totale kosten zijn. De aanleg zal ook nog minimaal €1.000 kosten als je het niet zelf doet. Je bent dus in totaal €3.500 kwijt (ruwe schatting).

Nu komt de volgende vraag: waarom heb je de dakkapel aangelegd? Als het is omdat er eerst nog geen raam was of omdat nu de zon ’s ochtends fijn binnen valt, dan kun je rekenen op een waardestijging van je huis. Het is immers prettiger geworden om erin te wonen. Afhankelijk van allerlei factoren kan het nu zijn dat je huis meer dan €3.500 in waarde zal stijgen. Het is dus belangrijk om altijd het totale kostenplaatje in zicht te nemen voordat je gaat verbouwen.

Een simpele manier om te kijken wat bepaalde verbouwingen aan waarde kunnen toevoegen is door te kijken naar verschillende huizen die bij jou in de wijk te koop staan. Door prijzen en woningen te vergelijken zul je al gauw een goed beeld krijgen waarom bepaalde woningen voor meer verkocht worden dan anderen.

 

https://www.schipperkozijnen.nl/kozijnen/kunststof-kozijnen