Firma fair focus
Image default
Business / Business Services

Het opsporen van lekkage; zo lastig is het niet!

Daklekkage; een situatie dat iedere woningeigenaar wilt voorkomen. Lekkage kan grote gevolgen hebben op de kwaliteit van de woning en de spullen binnenshuis. Op kort termijn is het mogelijk de schade te beperken, door tijdig een dakdekker te contacteren. Om de schade voor te zijn, is het ook mogelijk een dakinspectie aan te vragen, waardoor de eigenaar zeker is van een kwalitatief dak.

‘Op kort termijn’ houdt in dat de eigenaar, bij sprake van een lekkage, direct opmerkt waar de bron zich bevindt. Zonder kennis is het niet gemakkelijk te achterhalen waar de lekkage start. Gelukkig zijn er tips om de lekkage op te sporen.

Opsporen van lekkage

Een lekkage vindt vrijwel altijd plaats in een vochtige omgeving binnenshuis. De lekkages zijn gemakkelijk te herkennen aan afbrokkelend beton of plekken op de muur of het plafond. Door de lekkage op lang termijn weg te wuiven, zullen de gevolgen verergeren, dat mogelijk de dakconstructie kan aantasten.

Bron van lekkage

Toch zijn de plekken op de muur niet direct te locatie waar de bron zich bevindt. Het water loopt verschillende routes af, wat het moeilijk maakt de lekkages op te sporen. Gelukkig is er veel apparatuur om lekkages op te sporen. Enkele voorbeelden zijn UV licht detectie, een datalogger, thermografie en kleurstofdetectie.

Echter is het ook mogelijk zelf te werk te gaan. Door na te gaan waar het water, vanaf de natte plek in het plafond, naartoe kan stromen, zal men vaak bij het dak of in de badkamer eindigen. Lekkage in muren zullen vaak leiden naar gevelvoegen of leidingen.

Gevolgen

Lekkage kan, door de spreiding van vocht, leiden tot schimmels en rot. Bij de binnendringing van het water zullen er vochtige plekken ontstaan in de woning. Deze plekken, samen met een warme lucht, zal resulteren in de toename van schimmels. Schimmels zijn herkenbaar door de vieze plekken op de muur die vaak bruin of geel van kleur zijn. Deze plekken trekken ongedierte en bacteriën aan, waardoor mogelijke allergie kan verergeren.

 

http://economy.nl