Firma fair focus
Business / Business Services

Voor- en nadelen van werken naast studie

Sommige studenten werken veel uren per week, anderen werken een beetje en sommigen werken helemaal niet. Voor allemaal is iets te zeggen. Iedereen moet uiteindelijk voor zichzelf bepalen wat bij hem of haar past. Het ligt natuurlijk ook helemaal aan je situatie. Hoeveel tijd je hebt, hoeveel geld je hebt en nodig hebt, welke studie je doet. In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van werken naast je studie.

Sommige mensen zijn erg tegen werken naast je studie. Een argument hiervoor is dat het te veel tijd in beslag neemt. Werken kost vaak 8-16 uur per week en het hangt maar net van je studie af en hoeveel je er nog naast doet of je hier wel tijd voor hebt. Uiteindelijk ben je niet voor niets bezig met die studie en zou dat de hoogste prioriteit moeten hebben.

Een ander argument tegen werken naast je studie is dat het weinig oplevert. Hier zit wel een kern van waarheid in. Het salaris van studenten is meestal niet hoog en staat dus niet in verhouding met het salaris dat je een paar jaar daarna kunt gaan verdienen. Niet gek dus dat sommige mensen denken, nou dan wacht ik nog wel even met werken. Als je echt denkt dat je te weinig verdient, bereken salaris en controleer of dit wel in orde is. Het minimumloon kun je vinden in de loonwijzer.

Dan naar de voordelen. Een groot voordeel is dat je ervaring hebt met werken. Dit is voor toekomstige werkgevers vaak net zo belangrijk als de studie die je hebt gedaan. Als je het zo bekijkt is het dus geen tijd die je verspilt, maar juist tijd die je besteedt aan iets dat bij je studie hoort. Je werkt met allebei naar hetzelfde doel, namelijk een leuke baan in de toekomst. Ook leer je door een bijbaan de werkende wereld een beetje kennen, waardoor je zelfverzekerder in je carrière staat.  

https://www.cbbs.nl/