Firma fair focus
Business / Business Services

Hou uw plat dak in topconditie

Vaak hoort men zeggen dat een plat dak moeilijker te onderhouden is dan een puntdak. Het zou bijvoorbeeld sneller gaan lekken en de lekken zouden moeilijker te dichten zijn. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een professioneel bedrijf kan platte daken renoveren zodat u weer voor vele jaren gerust kunt zijn. Ook een goede isolatie voor uw plat dak hoort bij een woning volgens moderne normen. Platte daken isoleren is zelfs verplicht tegen 2020. Maar waar moet u precies op letten als u deze werken aan uw dak wilt laten uitvoeren? Hoe erkent u een goede dakwerker? Wij zetten hieronder een paar tips op een rijtje die u helpen als u werken aan uw plat dak laat uitvoeren.

Uw plat dak renoveren

Een professionele firma gaat na wat er precies dient te gebeuren aan uw dak. Niet alleen uw dak wordt gecontroleerd, maar ook bijvoorbeeld schouwen, opstaande muren, afvoerleidingen en koepels die in het dak steken. Uw dak wordt volledig vrij gemaakt van storende elementen, volledig schoongemaakt en een nieuwe toplaag wordt aangebracht. Loden slabben in de opstaande muren worden ingeslepen en de dakranden worden netjes afgewerkt. Dit is in het kort wat een vakkundig dakwerker aan uw dak doet.

Uw plat dak isoleren

Niet alleen is het wettelijk verplicht om uw dak te isoleren. Het is bovendien voordelig voor uw energierekening. Een goed geïsoleerd dak houdt in de winter de koude buiten en in de zomer blijft het aangenaam fris in huis. Bij bestaande platte daken wordt ook eerst alles verwijderd wat storend kan zijn voor de uitvoering van de werken. Daarna worden de opkanten verhoogd en wordt de isolatielaag aangebracht. De muren worden ingeslepen, er worden loden tappen aangebracht met een onderlaag en een bovenlaag en de dakranden worden afgewerkt. Bij een nieuwbouw wordt een dampscherm ingebrand. Samen met de isolatielaag wordt een ventilerende onder- en bovenlaag aangebracht. We geven nog mee dat er drie methodes van isolatie bestaan: ‘koud plat dak’, ‘warm plat dak’ en ‘omgekeerd plat dak’. Bij het eerste ligt de isolatielaag bovenaan. Dit geeft het meeste rendement. Bij het tweede ligt de isolatielaag onderaan. Dit soort isolatie is het meest onderhevig aan weersomstandigheden. Bij een ‘omgekeerd plat dak’ wordt een extra isolatielaag op de bestaande laag geplaatst. Meer informatie hierover krijgt u uiteraard bij uw professionele dakwerker.

https://www.platdakexpert.be/