Firma fair focus
Image default
Business / Business Services

Een paspoort voor uw plant?

Het is al duidelijk dat er een paspoort is ter identificatie. Een officieel document dat de houder identificeert als burger van een bepaald land.  Niet alleen wij mensen zijn verplicht om een paspoort onder onze beschikking te hebben, maar als u uw huisdier mee wilt nemen op vakantie is het dier ook verplicht om over een paspoort te beschikken. Een Europese dierenpaspoort kun je gemakkelijk bij de dierenarts regelen.  In dit paspoort staan vaccinaties die jouw dier heeft gehad aangezien sommige vaccinaties verplicht zijn.

 

Maar heeft u ook gehoord van een plantenpaspoort? Ja u hoort het goed. Dit is een officieel document dat vereist is bij het fytosanitair vrijgeven van stekken, zaden, jonge planten en bomen en het verhandelen ervan binnen de Europese Unie. Wanneer voor commerciële doeleinden u planten vervoert binnen de landgrenzen van de Europese Unie is het verplicht om over dit te beschikken. Het is geen fysiek document, maar een set van verplichte informatie die op de documentatie vermeld moet staan. Dit maakt het mogelijk om het oorspronkelijke product op te sporen. Een plantenpaspoort printen? Nee dat hoeft niet. Het heeft een vaste opmaak en het bewijst dat de plant voldoet geldende eisen die in de EU plantgezondheidsverodening zijn vastgesteld.

 

Het plantenpaspoort bestaat al bijna dertig jaar, in 1993 werd het binnen de EU ingediend. Gelukkig is het plantenpaspoort niet voor alle planten verplicht, maar voor een beperkt aantal en een paar plantaardige producten. En voor sommige planten geld het alleen voor in bepaalde gebieden in de EU.  Het is nodig om plantgezondheidsrisico’s in de EU te verminderen. Om deze risico’s te verminderen is het belangrijk dat producenten en handelaren van plantaardig materiaal zich laten registreren bij een keuringsdienst. Regelmatige inspectie is verplicht, voordat hun plantmateriaal met een plantenpaspoort mag worden verhandeld.  Dus in principe is het meer een bewijs dat de plant voldoet aan de normen van de EU plantgezondheidsverodening staan.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/