Escape rooms: een enerverend spelconcept

Wellicht heeft u de term “escape rooms” of “room escape games” wel eens voorbij horen komen. Hunkerend naar een adrenalinestoot laten groepjes vrienden, families en collega’s zich opsluiten in  een kamer om vervolgens zo snel mogelijk weer te ontsnappen. De naam “room escape games” spreekt voor zich. Scenario’s die u normaal alleen in films ziet, worden plotseling de realiteit waar u zich middenin bevindt. In de ruimte kunnen de spelers hints vinden over hoe zij kunnen ontsnappen. Soms is er slechts één manier en soms zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar het doel is altijd hetzelfde, zo snel mogelijk ontsnappen. Succes hangt vaak grotendeels af van goede communicatie tussen teamleden. Het bedenken van creatieve oplossingen met gebruik van de gegeven clues en vastberadenheid die zich vertaalt naar gecoördineerde acties. Probleemoplossend denken is dus noodzakelijk om te kunnen ontsnappen. Teamwork is eveneens van groot belang. Daarom kan het handig zijn om een team samen te stellen van mensen die goed kunnen samenwerken. Net zoals bij teamsporten het geval is, moet de groep goed functioneren. Daarom is het handig als de spelers elkaar aanvullen. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die vallen voor dit bijzondere spelconcept.

ESCAPE ROOMS OOK IN DE DIGITALE WERELD

Naast fysieke escape rooms zijn er ook virtuele escape rooms. Zo zijn er namelijk tal van online games waarin u met een team van mensen uit een escape room moet ontsnappen. Mensen willen het avontuur zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen. Vaak is er bij escape rooms sprake van een tijdslimiet om het nog nét even wat uitdagender te maken. De spanning wordt hiermee torenhoog opgevoerd.

Bij online room escape games kan het nog spannender gemaakt worden door levensgevaarlijke situaties te creëren. Zo kan er bijvoorbeeld een vastgeketend monster in de ruimte zitten. Dit monster weet zich langzaam los te vechten. Als de spelers niet snel weten te ontsnappen breekt het monster los en worden de spelers levend opgegeten. Omdat het zich allemaal in de digitale wereld afspeelt, biedt de online variant vele mogelijkheden die bij fysieke escape room games zeer onverantwoord zouden zijn. Enerzijds, blijft het onecht. Het speelt zich immers in een virtuele wereld af. Anderzijds strekken de mogelijkheden die de online variant biedt zo ver als de menselijke verbeelding. Denk  aan het hierboven genoemde scenario dat er een monster in de ruimte aanwezig is. Afgezien van dat monsters niet bestaan, kan deze ook niet vervangen worden door een leeuw of tijger. Natuurlijk staat bij de fysieke room escape games de veiligheid van de deelnemers voorop. De online variant, hierentegen, kent vrijwel geen restricties. Het is daarom ook niet verassend dat deze sterk in opkomst is.

WILT U DIT OOK ERVAREN?

Door een unieke combinatie van teamwork, tijdsdruk en intellectuele uitdaging bent u verzekerd van een sensationeel avontuur. Staat u in voor een bijzondere ervaring waarin uw zenuwen zwaar op de proef worden gesteld? Of wilt u meer weten over escape rooms? Op www.xcapelogix.nl kunt u meer informatie vinden over dit enerverende spelconcept.  

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.