Een lucht/lucht warmtepomp in uw huis?

 

De lucht/lucht warmtepomp is een variatie op de warmtepomp. Daar zijn er nogal wat van, en het kan soms lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien. Daarom is het kiezen van de juiste warmtepomp voor uw te verwarmen ruimte vaak het best te doen in overleg met een professional. Hier onder zullen we kort wat uitleggen over de lucht/lucht warmtepomp om u een idee te geven van wat deze inhoudt.

 

De werking van een lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp heeft hetzelfde principe als andere warmtepompen. Namelijk dat warmte uit een natuurlijke bron wordt gehaald, dan wordt geamplificeerd en gebruikt kan worden om een ruimte te verwarmen. Afhankelijk van de temperatuur van de bron en van de te verwarmen ruimte kan de installatie ook gebruikt worden om te verkoelen. Dat is dan ook een van de voornaamste voordelen van de warmtepomp over andere verwarmingssystemen zoals de CV ketel. Niet alleen zijn ze zuiniger maar ze kunnen ook omgekeerd werken en een ruimte dus verwarmen.

 

Lucht/lucht warmtepomp ten opzichte van andere warmtepompen

Ten opzichte van andere warmtepompen is een lucht/lucht warmtepomp relatief goedkoop. Voor andere systemen moet soms namelijk een put worden geboord. Dit is uiteraard veel duurder dan het installeren van de twee units die nodig zijn voor een lucht/lucht warmtepomp. Het vereist meer materiaal en meer mankracht. Een lucht/waterpomp kan echter wel voordeliger zijn dan een lucht/lucht warmtepomp, zeker wanneer er al een verwarmingsinstallatie aanwezig is in het huis. Bijvoorbeeld een verwarming. Dan is het uiteraard goedkoper om een lucht/water warmtepomp te gebruiken want dan hoeft niet een hele nieuwe verwarming installatie geïnstalleerd te worden.

 

Installatiekosten

De installatiekosten van een lucht/lucht waterpomp zijn over het algemeen vrij laag. Dit omdat er geen ondergronds systeem geïnstalleerd hoeft te worden. Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat warmtepompen zichzelf over verloop van tijd terugverdienen, ook ondergrondse systemen.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.