Firma fair focus
Business / Business Services

De waarheden en onwaarheden over Mond(spoel)water

 

Tegenwoordig wordt je helemaal doodgegooid met allerlei mondspoelmiddelen. Je kunt ze krijgen in diverse kleuren en diverse smaken en ze zijn werkelijk overal te krijgen. Ze worden enerzijds aangeprezen omdat ze de geur van de adem verbeteren en de tanden goed schoon zouden maken. Anderzijds wordt juist weer beweerd dat ze essentiële bacteriën uit jouw mond verwijderen. Maar wat is nou waar en wat is er niet waar? Je leest het hieronder!

Wat is een mondspoelmiddel/mondwater?

Een mondspoelmiddel, ook wel mondwater genoemd, is een middel dat voornamelijk bestaat uit water, smaak en kleurstoffen. Het zou het spoelende effect van de mond moeten stimuleren. Voorheen werd er voornamelijk alcohol gebruikt om de diverse componenten in op te kunnen lossen. Tegenwoordig zijn er echter ook genoeg middelen die geen alcohol bevatten.

Diverse middelen, maar welke werken en welke niet?

Er zijn talloze mondspoelmiddelen op de markt, die allemaal weer op een andere manier werken. Denk hierbij aan onder andere middelen die gebruik maken van peroxiden of middelen op basis van chloorhexidine.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze middelen, waaruit is gebleken dat ze absoluut niet gebruikt kunnen worden als vervanging van het tandenpoetsen en flossen. Weliswaar heeft het een minimale werking, maar tandenpoetsen en flossen zijn vele malen effectiever. Bovendien bereikt de vloeistof niet het gebied onder het tandvlees; het gebied wat je juist wilt bereiken.

Bezoek de tandarts!

Alhoewel mondspoelwater niet schadelijk is, heeft het ook weinig tot geen zin om te gebruiken. Alleen als je het lekker vindt om mee te spoelen, moet je het gebruiken. Het werkt beter om twee keer per dag te poetsen met een elektrische borstel en minimaal één keer per dag te flossen. Wil je meer tips en tricks en een goede controle, bezoek dan jouw tandarts in de buurt. Woon je in de buurt van Hoofddorp, dan is Tandartsenpraktijk Floriande een echte aanrader!