Firma fair focus
Business / Business Services

De goudkoers, wat is goud waard

Al duizenden jaren is men in de ban van goud. Goud is een soort metaal, of om het beter te zeggen, een edelmetaal. Edelmetalen zijn zeldzamer dan normale metalen, ze zijn moeilijker te verkrijgen. Het is dan ook algemeen bekend dat goud veel waard is. Goud an sich is niet bruikbaar om bijvoorbeeld een sieraad van te maken, omdat het een heel zacht materiaal is. Om er een sieraad van te maken moeten er eerst andere materialen worden toegevoegd om het sieraad steviger te maken. De waarde drukt men vervolgens uit in karaat. 8 karaat bevat bijvoorbeeld 33,3% fijngoud en een 24 karaat object bevat 99,9% fijngoud.

 

Zoals gezegd is goud een schaars materiaal en niet makkelijk te vinden. Oftewel het aanbod van goud wisselt sterk, wat er vervolgens weer voor zorgt dat de waarde van goud ook niet stabiel is. De actuele waarde van goud op dit moment wordt ook wel de goudkoers genoemd.

 

Middenkoers actuele waarde van goud

De goudkoers houdt in wat de actuele waarde van goud is, in iedere valuta, over de hele wereld. Deze prijs komt tot stand op de wereldmarkt. Een markt bestaat uit kopers en verkopers, de koper heeft een vraag naar goud en de verkoper heeft wat aan te bieden. Het gemiddelde van deze vraagprijs en biedprijs is de middenkoers, oftewel de waarde van goud op dit moment. Op deze manier wordt ook de prijs van zilver bepaald.

Behalve vraag en aanbod kunnen ook fluctuaties tussen de Amerikaanse dollar en de euro invloed hebben op de goudkoers. De goudprijs gaat namelijk uit van dollars.

 

De goudkoers wordt in de krant of online ook weleens met andere termen beschreven, zoals spotprijs, wereldgoudprijs of de dagprijs van goud. De naam spotprijs komt van het Engelse “on the spot” kopen. Hiermee bedoelen ze wat de actuele prijs is van het goud waarvoor het op dat moment direct kan worden geleverd.

https://www.goudnl.nl/inkoop-goudprijs-en-zilverprijs