Firma fair focus
Business / Business Services

Boktor herkennen

De boktor is een bruinzwarte kever van ongeveer 10 tot 25 millimeter groot. Je kunt de boktor herkennen aan de grijze vlekken op hun dekschild. De boktor heeft zes poten en twee lange voelsprieten. Boktor staat bekend om de schade die ze aanrichten. Boktor herkennen in een vroeg stadium is daarom van belang. Maar hoe kun je de aanwezigheid van boktor herkennen als je ze niet letterlijk ziet?

De larve van de boktor

Eigenlijk is het niet de boktor zelf, maar de larve van de boktor die schade aanricht. De larve van de boktor knaagt zich een weg door houten voorwerpen om zich zo te voeden. Hele houten constructies verzwakken op deze manier. Als je boktor lang z’n gang laat gaan, blijft er niets over van het hout. Om ernstige schade aan houten voorwerpen te voorkomen, moet je zo snel mogelijk boktor herkennen en boktor bestrijden.

Signalen van boktor in hout

Heb je het vermoeden dat je last hebt van boktor, maar zie je ze niet letterlijk knagen? Boktor herkennen kan gelukkig ook aan de hand van bepaalde signalen. Door de volgende signalen kan je boktor herkennen:

  • Zitten er gaatjes in het hout? Hier zie je de gangen in het hout gemaakt door boktorlarven.
  • Hoor je een kloppend geluid het hout komen? Dit zijn boktorlarven die bezig zijn met het knagen aan hout.
  • Ligt er boormeel bij het hout? Dan heb je te maken met actieve boktorlarven, want dit is het zaagsel van de knagende boktorren.

Soorten boktor herkennen

Er zijn verschillende soorten boktor. Niet elke soort boktor is schadelijk. Daarom is boktor herkennen eveneens belangrijk. Degene die houten voorwerpen aantast, is de huisboktor zoals we die hierboven ook hebben beschreven. Andere soorten boktor zijn de rode boktor, de veranderlijke boktor en de Aziatische boktor. De eerste twee soorten boktor richten nauwelijks schade aan, de Aziatische boktor zorgt voor schade aan loofhout.

Boktor herkennen en bestrijden

Wil je schade aan houten voorwerpen voorkomen? Dan is alleen boktor herkennen niet voldoende. Als je last hebt van boktor in huis, dan dien je zo snel mogelijk boktor te bestrijden. Onze professionele boktorspecialisten helpen je hier graag bij. Echte boktorspecialisten weten zowel de eitjes, als de larven en de boktor zelf te bestrijden.

https://www.ongediertebestrijden.com/