Firma fair focus
Image default
Energie

Zakelijke subsidies zonnepanelen

Op particulier vlak zijn de landelijke subsidies afgeschaft. Op zakelijk vlak zijn er nog heel wat interessante subsidies die aangeboden worden. Ga zeker na of deze ook interessant zijn voor jouw bedrijf.

Subsidies zonnepanelen grote bedrijven Voor grote bedrijven waar grote dakoppervlakken bedekt dienen te worden met zonnepanelen, is het SDE++ subsidieproject in het leven geroepen. SDE++ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Deze subsidie vernietigt het prijsverschil op vlak van kostprijs tussen grijze energie en duurzame zonne-energie. Je krijgt dan een vergoeding voor de energie dat opgewekt wordt met behulp van de geplaatste zonnepanelen. Deze regeling is er enkel en alleen voor bedrijven met een zakelijk aansluiting dat groter is dan 3×80 ampère en daarbij een zonnestroominstallatie heeft van meer dan 15 Kilowattuur (kWh) of 15000 Wattpiek (of WP).

Subsidies zonnepanelen kleine bedrijven Wanneer je bedrijf niet zo’n groot dakoppervlak heeft voor de plaatsing van zonnepanelen of wanneer er niet zóveel opgewekte energie nodig is, zijn er alsnog interessante voordelen. KIA of de Kleinschaligheidsaftrek. Dit wordt ook wel een investeringsaftrek genoemd. Met KIA kan je tot 28% van je investeringskosten aftrekken op de fiscale winst. Hoe hoog de aftrek is, is ook afhankelijk van andere investeringen die je dat jaar gedaan hebt. Je boekhouder regelt dit voor je aan de hand van de factuur die je aanlevert. EIA of Energie-investeringsaftrek. Wanneer je voldoet aan een paar opgestelde voorwaarden kan je met deze aftrek meer dan 50% van je investeringskosten in zakelijke zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst van dat jaar. MIA of Milieu-investeringsaftrek.

Hiermee kan je tot 36% aftrekken op de zonnepanelen van je fiscale winst. De voorwaarde is wel dat je binnen de 3 maanden de aanschaf van je zonnepanelen meldt bij het RVO en je zou elk jaar opnieuw minstens €2500 moeten investeren. VAMIL of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Je kan met dit soort subsidie tot 75% van de investering op je zakelijke zonnepanelen afschrijven op elk gewenst moment. Welke subsidie het beste past bij jouw bedrijf kan je het bespreken met je boekhouder. Deze weet je meer te vertellen over de subsidies en welke je zeker zal krijgen.