Firma fair focus
Image default
Dienstverlening

Houd uw woning veilig: Laat uw groepenkast vervangen of uitbreiden door een ervaren elektricien!

Het controleren van groepenkasten is een werkzaamheid die periodiek uitgevoerd moet worden. Een groepenkast voorziet uw gehele woning van elektriciteit. Het is daarom ook noodzakelijk om een groepenkast te hebben die voldoet aan alle eisen en actuele normen. Als u geen ervaring hebt met groepenkasten, of elektriciteit in het algemeen, kan het gevaarlijk en onbetrouwbaar zijn als u uw groepenkast gaat controleren. Schakel daarom altijd in zulke situaties een ervaren elektricien in. Een elektricien signaleert per direct als een meterkast er niet optimaal uitziet. De elektricien zal dit op een zeer veilige en secure manier signaleren en vervolgens ook oplossen met behulp van zijn expertise. 

Meterkast uitbreiden door een ervaren elektricien

Zodra er is vastgesteld dat uw meterkast vervangen moet worden, moet u contact opnemen met een elektricien. Het is ook van belang dat dit zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Een meterkast die niet optimaal werkt kan gevaarlijke gevolgen hebben. Alle elektrische apparaten in uw woning worden van elektriciteit voorzien via de meterkast. Verschillende elektrische apparatuur zijn verbonden met de verschillende groepenkasten in de meterkast. Heeft u erg veel elektrische apparatuur in uw woning? Breidt uw meterkast dan uit! Met het uitbreiden van uw meterkast wordt er bedoeld dat er meer groepenkasten geïnstalleerd moeten worden. 

Installeren van extra groepenkasten

Voor het installeren van extra groepenkasten kunt u een professionele elektricien inschakelen. De elektricien zal alle werkzaamheden van A tot Z voor u uitvoeren zodat u in een veilige woonsituatie kunt verkeren. Als u elektrische apparatuur aanschaft die veel stroom gebruiken, is het ook gebruikelijk om een extra groep te installeren. U kunt bijvoorbeeld denken aan een sauna, wasdroger, heteluchtoven et cetera. Zulke apparaten met een groot vermogen moeten aangesloten worden op een aparte groep. Dit zal de verstandigste stap zijn nadat u zo een elektrische apparaat in uw woning neemt. 

Risico’s van een tekort aan groepen

Het is sterk afgeraden om te besparen op groepenkasten. Het is namelijk zo dat minder groepen uiteraard voor minder hoge kosten zorgen. De prijs moet absoluut geen reden zijn om te besparen op het aantal groepen in uw woning. Een tekort aan groepen gaat uiteindelijk zorgen voor hogere kosten, omdat u last gaat hebben van stroomstoringen en kortsluitingen. De standaard voor een Nederlands huishouden is ongeveer minimaal 6 tot 8 groepen in een woning. Dit verschilt natuurlijk per huishouden en kan ook sterk oplopen. Het is algemeen bekend om juist een groter aantal groepenkasten dan een kleiner aantal groepenkasten te hebben. Als je namelijk onder het gemiddeld aantal gaat zitten kun je te maken krijgen met veel risico’s.

  • Een veels te groot vermogen op één groep. Als een woning te weinig groepen heeft zal er een veel te hoge vermogen op één groep staan. Als er dan nog apparaten tegelijkertijd gebruikt worden kan dit zeer gevaarlijke gevolgen hebben. De groep zal dan geheel uitgeschakeld kunnen worden. 

  • De groep zal maximaal belast worden. Er zal een overbelasting ontstaan die de zekering zal ingrijpen. Dit zal als gevolg hebben dat de gehele groep uit zal schakelen. Dit gebeurt automatisch om branden en kortsluitingen te voorkomen.

Heeft u niet voldoende groepen en gebruikt u meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd? Dan zullen de zekeringen springen. Dit komt omdat u dan meer dan 16 ampère gebruikt.  

Hoeveel groepen heb ik minimaal nodig?

De aantal groepen die je woning nodig heeft moet uiteraard over het minimale aantal zitten, dat is dus minimaal 7 groepen. Maar hoeveel je er maximaal kan hebben hangt af aan het aantal elektrische apparaten die u in uw woning heeft. Het is belangrijk om rekening te houden met alle elektrische apparaten en om op de hoogte te zijn van het totale energieverbruik van je woning. Zo kunt u ongeveer een inschatting maken van hoeveel groepen u maximaal kunt installeren. 

Elektrische apparaten en grootverbruikers

De meeste huishoudens houden rekening het uitbreiden van groepenkasten wanneer ze nieuwe inbouwapparatuur kopen. Vaak wordt er geen rekening gehouden met de losse elektrische apparaten die gekocht worden. Zonder er stil bij te staan worden deze aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Zo kan het misgaan, want op deze manier kunnen er te veel elektrische apparaten op een groep aangesloten worden, waardoor het maximum limiet wordt overschreden. Door deze onwetendheid kunnen er zeer vervelende situaties ontstaan. Schakel een elektricien in als u twijfelt over de veiligheid van uw huidige meterkast! Een elektricien zal het voor u controleren en bepalen of er te weinig groepenkasten in uw woning aangelegd zijn. 

Hoe bepaal ik hoeveel groepen mijn woning nodig heeft?

De hoeveelheid groepen kunt u ongeveer bepalen. Tel het aantal grootverbruikers en elektrische apparaten in uw woning op. Kijk ook naar de grootte van uw woning en uw gezinssamenstelling. Hoe groter uw gezinssamenstelling des te meer energie er wordt gebruikt. Als u moeite hebt met het maken van een schatting kunt u uiteraard een elektricien inschakelen. 

Schakel een ervaren en professionele elektricien in

Voor zulke elektra problemen kunt u het beste een elektricien inschakelen. Een professionele elektricien zal het werk zó uitvoeren dat u geen last meer zal hebben van het uitvallen van groepen. Ook kortsluitingen en stroomstoringen kunne voorkomen worden als u het werk laat doen door een ervaren elektricien. Een elektricien is hier namelijk voor opgeleid, en kan het werk tot in alle uiterste hoeken perfect uitvoeren. U zult versteld staan van het werk dat een elektricien uitvoert. Bovendien zijn elektricien voorbereid op alle soorten risico’s die het vak met zich meebrengt. Elektriciens werken met alle benodigdheden die vereist zijn, denk maar aan de juiste uitrusting en gereedschap. Het gereedschap die elektriciens gebruiken zijn allemaal voorzien van de juiste materialen die stroomschokken kunnen tegenhouden. 

In welke gevallen kan ik mijn meterkast nog meer vervangen?

Het vervangen van uw meterkast kan ook uitgevoerd worden om andere redenen. Bijvoorbeeld wanneer uw woning is verouderd en uw meterkast niet meer voldoet aan alle actuele normen en eisen. Een verbouwing en modernisatie is dan vereist. U kunt uw meterkast vervangen bij het volgende:

  • Uitbreiding keuken of badkamer

  • Uitbreiding elektrische apparaten

  • Moderniseren oude meterkasten

  • Krachtstroom voorzieningen

  • Verplaatsing van de meterkast