Firma fair focus
Image default
Dienstverlening

Hoe word je een elektricien?

Elektriciens en andere vakmensen zijn hard nodig en vacatures voor elektriciens blijven over het algemeen langer open staan. Ook kunnen elektriciens zeer goed verdienen en is het werk vaak afwisselend en uitdagend. Elektricien zijn is een verantwoordelijk beroep waarbij nauwkeurig gewerkt moet worden en waar veel kennis voor nodig is. Om elektricien te worden moet je daarom een passende opleiding hebben gevolgd, over het algemeen zijn dit opleidingen in de elektrotechniek. Als je bijvoorbeeld een elektricien in Schiedam wilt worden heb je de keuze uit meerdere mbo of hbo-opleidingen in Rotterdam. Welke opleidingen dit precies zijn kun je hieronder lezen. 

Opleidingsmogelijkheden

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om elektricien te worden. Als je kiest voor een mbo-opleiding dan moet je een opleiding in de elektrotechniek volgen op minimaal mbo-niveau 3. Hiervoor kun je eerst op mbo niveau-2 beginnen, bijvoorbeeld met de opleiding “monteur service en onderhoud installaties en systemen”, of “monteur elektrotechnische installaties”.  Hierna kun je door gaan met een mbo 3 opleiding, zoals bijvoorbeeld “eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit”. Op mbo 4 niveau kun je de opleiding “technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit” volgen. Als je je nog verder wilt door ontwikkelen kun je hierna nog een hbo opleiding voltooien. 

Wanneer nog een hbo? 

Een hbo opleiding is niet per se nodig om elektricien te worden. Als je echter door wilt blijven groeien en nog meer kennis wilt opdoen in het vakgebied dan kun je er voor kiezen om nog een hbo opleiding elektrotechniek te volgen. Daarnaast ben je na een hbo opleiding een ingenieur en kun je ook nog andere beroepen uitoefenen, zoals engineer. Om te beginnen aan de hbo elektrotechniek moet je een havo of vwo diploma hebben, of je hebt een diploma van een vergelijkbare opleiding op mbo 4 niveau. Een hbo volgen is dus een optie als je de mogelijkheid wilt om als engineer aan de slag te gaan.