Firma fair focus
Image default
Financieel

3 keer dat u nooit zou moeten instemmen met het mede ondertekenen van een lening

voorzichtig voordat u iemand helpt door mede een lening af te sluiten — u zou tijdens het proces uw financiën kunnen schaden.

Er kan een moment komen dat iemand in uw leven uw hulp nodig heeft om een lening te krijgen. Misschien is die persoon een broer of zus, een kind of een langdurige vriend. En als je krediet goed is, ben je zeker een levensvatbare kandidaat om medeondertekenaar te worden. Maar voordat u ermee instemt om die rol op zich te nemen, moet u de mogelijke gevolgen begrijpen. https://bkrminilening.nl/ geeft meer inzicht in deze gevolgen. 

Wat betekent het medeondertekenen van een lening?

Als u een lening mede ondertekend, wordt u wettelijk verantwoordelijk voor het terugbetalen, zelfs als u niet de persoon bent die die lening in de eerste plaats nodig had. Zolang uw naam op de leningsovereenkomst staat, kan de betreffende geldschieter achter u aan komen als de primaire lener – de persoon die u helpt – zijn of haar betalingen niet bijhoudt. Op dat moment loopt u het risico dat u geld moet terugbetalen dat u niet zelf hebt geleend, of dat er beslag op uw loon wordt gelegd als u die betalingen niet kunt doen.

Bovendien loopt u het risico dat u uw eigen kredietwaardigheid beschadigt als u een lening afsluit waarmee de primaire lener achterloopt. Dat kan het voor u op zijn beurt veel moeilijker maken om zelf geld te lenen wanneer dat nodig is. Je kunt dus echt niet zomaar voor iedereen een lening afsluiten. Hier zijn drie situaties waarin het loont om iemands verzoek om zijn of haar medeondertekenaar te zijn, te weigeren.

1. De lener is slecht met geld

Als de persoon die u vraagt om een lening mede te ondertekenen een volwassene is, dan is de kans groot dat er een reden is dat hij of zij niet in aanmerking kan komen om alleen geld te lenen — die reden is dat zijn of haar credit score is afschuwelijk. Als u zeker weet dat de persoon die u vraagt om een lening mede te ondertekenen slecht is in het omgaan met geld, of in het verleden schulden heeft gemaakt en ermee worstelt, dan wilt u beslist niet het risico nemen om medeondertekenen te worden en mogelijk om die schuld zelf te dekken.

2. De lener heeft geen ervaring met het omgaan met geld

Soms is de reden dat mensen hulp nodig hebben bij het verkrijgen van leningen niet omdat ze hebben bewezen slecht te zijn met geld, maar eerder omdat ze geen ervaring hebben met allemaal. Uw kind kan u bijvoorbeeld vragen om een lening voor een auto af te sluiten, en hij of zij kan de meest verantwoordelijke lener zijn die u ooit bent tegengekomen. Maar omdat hij of zij geen kredietgeschiedenis heeft en geen ervaring heeft met het terugbetalen van schulden, is dat geen kans die u bereid zou moeten zijn te nemen. Op https://geld-lenen-zonder-bkr.com/ laten we zien hoe je hen het beste kan helpen. 

Hetzelfde geldt voor een oudere volwassene in je leven die nooit zelfstandig geld heeft hoeven beheren – bijvoorbeeld een neef van achter in de twintig die voor het eerst het huis van zijn of haar ouders verlaat en onafhankelijke rekeningen op zich neemt.

3. U bent van plan om zelf een lening aan te vragen

Als u een lening mede ondertekend, telt de maandelijkse betaling die eraan verbonden is, mee als geld waarvoor u verantwoordelijk bent. En dat kan problematisch zijn als u zelf geld wilt lenen. Telkens wanneer u een lening aanvraagt, of het nu een persoonlijke lening, hypotheek of lening is, houden kredietverstrekkers rekening met uw schuld / inkomensratio, een maatstaf voor hoeveel schuld u verantwoordelijk bent in verhouding tot uw inkomen. Hoe hoger die verhouding, hoe kleiner uw kansen om goedgekeurd te worden voor een lening. Daarom zou u het risico niet moeten nemen als u weet dat u er in de nabije toekomst een aanvraagt.

 

https://geld-lenen-zonder-bkr.com/lening/nintendo-switch-op-afbetaling/