Firma fair focus
Image default
Financieel

70% van de Nederlanders zou in een klein huis wonen. Moet je er een kopen?

In Nederland blijven de huizenprijzen stijgen. Voor veel mensen kan het traditionele eigenwoningbezit onbereikbaar zijn. Maar hoe zit het met wonen in een tiny house? Past deze woonsituatie bij jou? Uit een recent onderzoek bleek dat 86% van de Amerikanen in een klein huis zou wonen.

De prijzen van huizenprijzen zijn torenhoog en veel verkopers accepteren aanbiedingen die ver boven de vraagprijs liggen. Voor de meeste mensen die door het koopproces van een huis gaan, is het een constante strijd om een huis binnen hun budget te vinden en een koper die hun bod accepteert.

Maar traditioneel eigenwoningbezit is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen willen misschien het idee van wonen in een klein huis onderzoeken. Hoewel de woonruimte een stuk kleiner is dan bij de meeste huizen, kan deze woonsituatie betaalbaarder zijn.

Betaalbaarheid is het meest aantrekkelijke aspect van tiny homes

Tiny homes zijn nog steeds populair in recente jaren. Uit een recent onderzoek bleek dat 86% van de respondenten bereid zou zijn om in zo’n huis te wonen. Babyboomers zouden dit het minst willen doen in vergelijking met jongere respondenten.

Van de ondervraagden vond 56% betaalbaarheid het aantrekkelijkste aspect van het leven in een klein huis. Een kleinere voetafdruk kan leiden tot lagere kosten voor levensonderhoud, inclusief kosten voor nutsvoorzieningen.

Maar niet iedereen zou een klein huis kopen. Slechts 30% van de ondervraagden zei dat ze zouden overwegen om er een te kopen. Velen vonden het een goed idee om voor korte tijd een tiny house te huren. De aankoop van dit soort huis vereist een grotere inzet en investering.

Hoe koop je een klein huis

Tenzij je veel extra geld op je bankrekening hebt staan, zul je moet uitzoeken hoe je een klein huis kunt financieren. Het financieren van een tiny house is iets anders dan het financieren van een eengezinswoning en het kan lastiger zijn.

Of uw huis op wielen staat, is een grote factor die kan bepalen wat voor soort lening u kunt krijgen. De meeste traditionele hypotheekverstrekkers zullen een tiny house niet financieren.

In plaats van een traditionele hypotheek af te sluiten om uw aankoop te financieren, moet u waarschijnlijk naar andere leningopties kijken. Persoonlijke leningen, RV-leningen en leningen aangeboden door kleine huisfabrikanten kunnen opties zijn om te verkennen.

Het is de moeite waard om te vermelden dat sommige leningen, zoals RV-leningen, hogere rentetarieven kunnen hebben. Het afsluiten van een persoonlijke lening is een veelgebruikte manier om de kosten van een tiny house te financieren, en u kunt mogelijk een redelijk tarief krijgen als u weinig tot geen schulden heeft en een hoge kredietscore heeft.

Wat te doen? overweeg voordat u een tiny house financiert

Bekijk de voorwaarden en rentetarieven voordat u akkoord gaat met het afsluiten van een tiny house-lening. Reken uit hoeveel rente u betaalt over de looptijd van de lening om er zeker van te zijn dat de lening past bij uw persoonlijke financiële doelen. Daarbij moet je ook rekening houden met je persoonlijke situatie, wil je bijvoorbeeld een lening aanvragen met een uitkering? Dan zul je vaak eerst een check moeten doorgaan om te zien of je de lening wel kunt terugbetalen.

U moet ook alle kosten berekenen die aan het kopen zijn verbonden een klein huis. Het huis is misschien betaalbaar, maar de structuur zelf is niet de enige kostenpost.

Als u nog geen land bezit of een familielid of vriend heeft die u uw huis op hun eigendom wil laten plaatsen, dan zal ook land nodig hebben. En als je geen kant-en-klaar huis koopt, moet je uitzoeken hoeveel het gaat kosten voor het bouwen van benodigdheden, arbeid en huisplannen.

Zou de levensstijl van een klein huis voor jou werken?

Verhuizen naar of kopen van een klein huis is een grote beslissing. Het idee om in een kleinere woning te wonen kan je aanspreken. Maar bedenk eerst welke invloed deze woonsituatie op uw leven zou hebben. Als je hier wat meer tips over wilt lezen kun je naar de website van spaarbuidel gaan.

U zult waarschijnlijk een eenvoudiger leven leiden en lagere kosten voor levensonderhoud betalen, maar u zult zich ook moeten aanpassen aan het leven in een veel kleinere ruimte. U wilt de rommel tot een minimum beperken, dus het kan zijn dat u een aantal van uw persoonlijke spullen moet verkleinen. Kleiner wonen is niet voor iedereen ideaal. 

 

https://spaarbuidel.nl/geld-lenen-met-bkr/