Firma fair focus
Image default
Aanbiedingen

Wat kost een makelaar in Twente?

Wat kost een makelaar momenteel?

De huidige woningmarkt in Nederland staat onder enorme spanning. De vraag is vele malen groter dan het aanbod en huizenprijzen zijn nog nooit zo hard gestegen als nu. Het is daarom tegenwoordig geen vreemde vraag die wij van klanten krijgen wat de kosten zijn van een makelaar om hun huis te verkopen en aan te bieden op de woningmarkt. Huiseigenaren willen toch graag weten wat de kosten zijn voor hun makelaar en of deze redelijk betaalbaar blijven. De algemene opvatting is bij huiseigenaren is dat makelaars altijd ’teveel’ geld kosten. En waarom zou een makelaar nog nodig zijn in een tijd dat er zoveel vraag is? Ook bij Marcel Kon makelaars krijgen en horen we deze vragen / opmerkingen regelmatig voorbij komen. Daarom geven we graag tekst en uitleg over wat een makelaar kost en wat deze precies inhouden.

Makelaarskosten lopen op in een verhitte woningmarkt

Een belangrijk onderdeel van de makelaarskosten is de vergoeding of courtage. Deze brengt de makelaar in rekening bij de klant. Momenteel is deze circa 1.38% van de verkoopprijs. Een simpel rekenvoorbeeld laat zien dat bij een verkoopprijs van €400.000,- de vergoeding oploopt tot €5520,- In een tijd dat huizenprijzen hard stijgen betekent dit automatisch ook dat de courtage alleen maar meer wordt. Een vaste vergoeding bij de verkoop van een woning is ook mogelijk, maar dit is uiteraard per makelaar anders. Omdat de tarieven hierin vrij zijn, concurreren veel makelaars met elkaar om de courtage zo aantrekkelijk mogelijk te maken om de woningbezitters naar zich toe te trekken. Wij vinden het in ieder geval heel belangrijk om vanaf het eerste moment van contact transparant te zijn in alle kosten en afspraken.

Ook vanuit vereniging Eigen Huis wordt er geadviseerd dat mensen die hun huis willen verkopen om niet direct na een eerste gesprek meteen een overeenkomst te sluiten met de eerste de beste makelaar. Het loont zich om in gesprek te gaan met twee of drie makelaars in de regio voor een goed gesprek en om offertes te vergelijken.

Ook deze vraag krijgen we uiteraard vaak gesteld. Vroeger kon je mer hypotheek krijgen dan de wat de woning waard was. Dat is in 2018 veranderd tot een maximum van 100% van de woningwaarde. De rest moet je dus zelf financieren. Dat betekent dat kosten voor advies, notaris, akte, taxatie en eventuele bankgarantie voor eigen rekening zijn. En ja, ook de makelaarskosten moet je zelf betalen. Tip: Spaar alvast voordat je een huis gaat kopen en kom niet te staan voor onaangename verrassingen!

{{youtube}

Zijn er dan geen fiscale voordelen?

Een andere vraag die we vaak krijgen is of makelaarskosten fiscaal aftrekbaar zijn voor de aangifte. Helaas, dat is niet toegestaan. Ook hier geldt dat de regels vroeger anders waren en het toen wel kon. Tegenwoordig kan dat dus niet en mag je deze niet opgeven in je aangifte.

Woning verkopen in regio Enschede, Hengelo, Almelo of Borne

Voor het inschakelen van een makelaar in Enschede, Hengelo, Almelo of Borne kun je terecht bij Marcel Kon makelaardij. We hebben twee locaties, in Enschede en Borne, van waaruit we de Twentse woningmarkt bedienen voor woningkopers en woningverkopers. Voor het maken van een afspraak kun je direct bellen met T: 053 – 430 7370 of enschede@marcel-kon.nl.

 

 

https://www.marcel-kon.nl/