Onderdelen van een schaats

De Olympische Winterspelen zijn aan hun laatste dag begonnen en Nederland heeft alweer een gouden medaille te pakken. Op het schaatsen wel te verstaan. Maar waaruit bestaan die schaatsen eigenlijk? Een schaats is namelijk een heel complex product. Het heeft vele verschillende onderdelen die allemaal zijn vastgemaakt aan een schoen. Vooral de klapschaats is een bijzondere uitvinding.

De klapschaats bestaat uit meerdere onderdelen waaronder een aantal bouten en een moer. De onderdelen van schaatsen kunnen ook vervangen worden, individueel van elkaar. Is er dus een onderdeel kapot, zoals een moer dan kan deze gemakkelijk vervangen worden. De klapschaats is uitgevonden in 1894. Bij een klapschaats is het achterste steunpunt van de schaats los, en zit er aan het voorste steunpunt een scharnier waardoor er een klap gegeven kan worden aan het ijs tijdens het afzetten. Hier heeft de schaats ook zijn naam aan te danken. Niet aan het feit dat je het klap-geluid hoort als de schaats terug klapt.

De klapschaats werd als eerste gebruikt door Tonny de Jong in 1996. Toen Tonny door het gebruik van de schaats een flink voordeel kreeg, reed bijna iedereen twee jaar later tijdens de Olympische Winterspelen van 1998 al op klapschaatsen. Het essentiële deel van de klapschaats zit heb dus in het scharnier. En de veer die de schaats weer terug laat klappen.

Hoe het precieze voordeel werkt wordt hieronder toegelicht. Door de functie van het scharnier is het mogelijk om je been volledig te strekken en tegelijkertijd het ijzer van de schaats op het ijs te houden. Dit is het zelfde principe bij springen. Als het scharnier er niet zit, dan is het niet mogelijk omdat de punt van de schaats dan in het ijs zo gaan steken. Het is belangrijk om bij het aanspannen van de beenspieren de kuitspieren ook aan te spannen. Deze geven een belangrijk voordeel.

https://moerenbout.nl/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.