Firma fair focus
Business / Business Services

Hoe print je een scriptie uit?

Het is klaar: de bachelor- of masterscriptie is eindelijk af en klaar om gedrukt te worden. Om ervoor te zorgen dat het resultaat, of het nu in een copyshop of bij een gespecialiseerde onlinedrukkerij wordt geproduceerd, later kwalitatief overtuigend kan zijn, is het belangrijk om bij het invullen van de drukgegevens een paar basispunten in acht te nemen en om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Op het eerste gezicht lijken dit misschien kleine details, maar ze kunnen een blijvend effect hebben op het hele drukresultaat. Studenten werk geeft je graag wat tips.

Studenten werk: Zijn de paginanummers correct aangemaakt?

Wat eerst banaal klinkt, kan later een echt probleem worden als het verkeerd is voorbereid: de lay-out van de paginanummers. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wil ik de bachelorscriptie op één of beide kanten afdrukken? In de eenzijdige versie wordt, zoals de naam al doet vermoeden, slechts één zijde van het blad bedrukt. Dit betekent dat alleen de rechterkant van de pagina inhoud heeft. Bij dubbelzijdig bedrukken daarentegen worden beide zijden van het vel bedrukt. In dit geval moeten de drukgegevens dienovereenkomstig worden aangemaakt. Wat hier belangrijk is, staat los van het bindende karakter: De inhoud van de gedrukte scriptie begint altijd met een rechterkant (InDesign doet dit bijvoorbeeld automatisch). Dit is bijzonder eenvoudig voor werken die aan beide zijden bedrukt zijn. Als je met een linkerpagina begint, staan de paginanummers aan de binnenkant en niet aan de buitenkant. Voor degenen die geen fouten willen maken, is er een eenvoudige maar effectieve truc: gewoon de paginanummers in het midden van de lay-out centreren.

Studenten werk: Pagina’s in zwart-wit of in kleur afdrukken?

Bij het drukken van een scriptie heb je de mogelijkheid om pagina’s in zwart-wit, in kleur of beide in een willekeurig aantal en in een willekeurige combinatie te laten drukken bij zowel online providers als copyshops. Vanuit het oogpunt van design heeft de kleurenversie natuurlijk de rand. Alleen al de verbeterde duidelijkheid van complexe diagrammen of grafieken is een argument voor dit type weergave. Toch blijft de zwart-wit variant populair, niet in de laatste plaats omdat de kosten lager zijn dan bij het printen in kleur. Daarom bepalen zowel de persoonlijke voorkeur als de portemonnee welke variant de voorkeur geniet. Wat de keuze ook is, het is belangrijk om precies aan te geven hoeveel pagina’s in kleur en hoeveel in zwart-wit moeten worden afgedrukt. Op deze manier betaal je precies de hoeveelheid kleur die daadwerkelijk nodig is.

Wanneer is een pagina zwart-wit of gekleurd?

Op het eerste gezicht lijkt deze vraag misschien overbodig, maar zoals altijd zit de duivel in de details. Elke gekleurde kop, elk gekleurd diagram maakt van de corresponderende pagina van je scriptie een kleurenafdruk. Daarom is een grondige eindcontrole van de drukgegevens onontbeerlijk, omdat dergelijke gegevens hier uiterlijk voelbaar zijn. Programma’s zoals Acrobat Professional kunnen worden gebruikt om de kleurkanalen in detail te onderzoeken. Zo kun je gemakkelijk pagina voor pagina controleren.

Studenten werk: Afdrukken scriptie in zwart-wit

En ook de beeldgegevens moeten nauwkeurig worden onderzocht. Want zelfs motieven die in grijstinten veranderen, kunnen nog steeds worden opgeslagen in de kleurenmodus en maken van de bijbehorende pagina een kleurenpagina. Daarom is het aan te raden om de afbeeldingen opnieuw te openen in een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop en ze zo nodig opnieuw op te slaan (voor een zwart-wit afdruk de kleurmodus te wijzigen in “grijs” of “grijstinten”). Sommige online aanbieders zijn hier echter zeer accommoderend en rekenen voor dergelijke beelden niet extra.

Een scriptie afdrukken: het juiste papier

Natuurlijk is het kiezen van het juiste papier voor je bachelorscriptie een kwestie van smaak. Terwijl de een de voorkeur geeft aan dikker papier, kiest de ander bewust voor het lichtere papier. Toch zijn er vanuit productieoogpunt factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Ook hier is de beslissende vraag of de scriptie op één of op beide zijden moet worden bedrukt. Als aan beide zijden van het vel inkt wordt aangebracht, moet het gramgewicht, d.w.z. de dikte van het gekozen papier, hoger zijn om te voorkomen dat de inhoud van de andere zijde doorschijnt. Als je hier niet zeker van bent, zullen de experts van de copyshop of de online drukkerij je graag van dienst zijn. Sommigen die gespecialiseerd zijn in het drukken en binden van scripties bieden ook gratis papieren staalboeken aan. Dit maakt het nog gemakkelijker om het juiste papier te kiezen in het optimale grams gewicht.