Firma fair focus
Business / Business Services

Frame en bouwkundige keuring Haarlem

Framewerk en bouwkundige keuring Haarlem  door :Bouwkundige keuring Haarlem

Woningen in staalframebouw bestaan uit vloerelementen en (verdiepinghoge) gevel- en wandelementen, die gemaakt zijn van frames van koudgevormde, dunwandige staalprofielen van 1.5-4 mm dikte. Pluspunten van deze frames zijn het geringe eigen gewicht en de mogelijkheid om aan alle bouwfysische prestaties uit het Bouwbeslat (warmte- en geluidsisolatie en brandwerendheid) te voldoen volgens bouwkundige keuring Haarlem.

 

Framewerk en bouwkundige keuring Haarlem :Stalenframebouw

 

 Bovendien zorgt staalframebouw, evenaals staalskeletbouw, voor een hoge bouwsnelheid en een schone bouwplaats.De frames worden of in de fabriek of op de bouwlocatie samengesteld tot complete panelen. Daarna volgt een snelle, droge montage tot casco. Een staalframe bestaat doorgaans uit U- en C-profielen. De U-profielen dienen als (horizontale) regel van gevel- en wandelementen (aan de boven- en onderzijde en ter plaatse van openingen). De C-profielen worden gebruikt als (verticale) stijl en worden op druk belast. Vloer- en dakelementen bestaan eveneens uit U-profielen (de randen) en C-profielen (de liggers). Meerlaagse staalframebouw gaat vaak volgens de platformbouwmethode: het per bouwlaag opnieuw plaatsen van de elementen.

 

Framewerk en bouwkundige keuring Haarlem  : Wandelementen:

 

Hierbij worden de verdiepinghoge wandelementen op elke laag onderbroken door de vloeren. De platformbouwmethode is vergelijkbaar met de gangbare ‘balloonframe’-methode in de houtskeletbouw. De wandelementen zijn aan een of twee zijden bekleed met een plaatmateriaal (vaak gipskartonplaat). Tussen de regels komt isolatiematriaal (bijvoorbeeld minerale wol). Via beplating en isolatie is de vereiste thermische- en akoestische en brandwerendheid te behalen. De beplating is onontbeerlijk voor de sterkte en de stijfheid van het element.

Framewerk en bouwkundige keuring Haarlem : Stabiliteit

 

De horizontale stabiliteit van elke afzonderlijk element of paneel ontstaat door het plaatmateriaal met voldoende bevestigingsmiddelen op het stijl- en regelwerk te schroeven of door het aanbrengen van een kruisverband van dun plaatstaal. Staalframebouw leent zich voor nieuwbouw en voor renovaties. Bijvoorbeeld bij de renovatie van het voormalige hoofdgebouw van de Afdeling Weg- en Waterbouwkunde van de TU Delft uit 1923 – waar later ook nog jarenlang de oude bibliotheek van de TU was gehuisvest – viel de keuze op staalframebouw vanwege het geringe eigen gewicht en de handzame, kleinschalige bouwdelen. Hierdoor waren zowel op de dakvloer als op de verdiepingen in het gebouw ruim honderd appartementen te bouwen. Door de profieldikte en de stijlafstanden te varieren, zijn verschillende overspanningen (tot ruim 7 m) gemaakt voor de gewenst diversiteit aan woonplattegronden.