Firma fair focus
Image default
Banen en opleidingen

De huidige arbeidsmarkt

De afgelopen jaren zijn er enorm veel dingen veranderd, mede door het COVID-19 virus dat er voor een lange periode voor heeft gezorgt dat veel mensen niet meer de deur uit konden. Niet alleen zijn persoonlijke standaarden wat betreft hygiëne veranderd, ook heeft het coronavirus een enorme impact gehad op de economie van veel landen. Nederland is daar geen uitzondering op. Iedereen merkt dat alles duurder aan het worden is en dat er opeens een groot tekort is aan personeel op de arbeidsmarkt. Ga bijvoorbeeld maar eens online zoeken naar “vacatures Rotterdam” en zie hoe extreem veel vacatures er in diverse werkgebieden zijn. Laten we eens kijken naar hoe de arbeidsmarkt zo’n enorme verandering heeft door kunnen maken. 

 

De eerste impact van de Corona crisis 

Tijdens het Coronavirus zijn er in één klap opeens duizenden mensen beperkt in hun vrijheid zowel in hun privé als werk leven. Waar het grootste gedeelte van de bevolking werkzaam was werd dit binnen maanden opeens heel anders. Meer dan driehonderdduizend mensen zat opeens noodgedwongen of ziek thuis waardoor er een enorm personeelstekort was. Het heeft even geduurd voordat bedrijven het mogelijk konden maken om thuis te werken maar deze ontwikkeling zorgde ervoor dat steeds meer mensen terug aan het werk konden gaan. Door het thuiswerken werd het echter pijnlijk duidelijk dat bedrijven minder personeel nodig hadden dan voorheen waarna er veel mensen ontslagen zijn gedurende de corona crisis. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te melden dat veel mensen ook ontslagen waren  gedurende de corona crisis omdat contactgroepen niet meer uitgeoefend konden worden. Kortom, het aantal banen werd minder maar het aantal werknemers bleef gelijk. 

 

Het gevolg van de Corona crisis 

Als gevolg van een serieuze afname van banen in heel het land zijn werknemers gaan nadenken over alternatieve manieren om geld te verdienen. Laten we wel wezen, wanneer er binnen een mum van tijd zoveel veranderd op de arbeidsmarkt en jij als werknemer opeens niks meer te zeggen hebt en zonder baan komt te zitten is het noodzakelijk om toch brood op de plank te krijgen. Precies om deze reden zijn steeds meer werknemers zich gaan realiseren dat er teveel afhankelijkheid lag bij de werkgevers waardoor zulke problemen plots ontstonden. Als gevolg is een groot deel van de beroepsbevolking zelfstandig gaan ondernemen om zo onafhankelijk te zijn. Natuurlijk kan niet iedereen meteen een zelfstandige onderneming opstarten. Maar onafhankelijkheid komt ook van het bijvoorbeeld nemen van een tweede baan naast de primaire baan. Dit zorgt al voor minder risico voor werknemers. 

 

Het huidige probleem 

Omdat werknemers dus steeds onafhankelijker en zelfstandiger zijn geworden zitten bedrijven nu met het probleem dat ze personeelstekort hebben en dat vacatures open blijven staan. Dit is simpelweg het gevolg van een kleinere werkzame beroepsbevolking. Voor bedrijven een groot probleem maar voor werknemers biedt dit nieuwe kansen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om een baan te vinden die precies past bij jouw wensen of eisen. Waarom? Omdat er gewoon zoveel aanbod is. Daarnaast is het voor werknemers steeds gebruikelijker om te kunnen onderhandelen over bijvoorbeeld een bedrijfsauto, salaris, of uren. Voorheen was dit niet mogelijk omdat er nog tien anderen in de rij stonden bij wijze van spreken. Nu zijn bedrijven maar al te blij wanneer er iemand met de juiste kwalificaties zich aanmeldt. Maak hier gebruik van en doe er je voordeel mee!